Vaccinaties bij baby’s en kinderen

Baby’s tussen 2 en 15 maanden oud krijgen hun basisvaccinaties. Gedurende hun schoolleeftijd krijgen ze de nodige herhalingsvaccinaties en de meisjes krijgen in het eerste middelbaar ook nog de vaccinaties ter preventie van baarmoederhalskanker. Deze vaccins zijn gratis. Ze worden betaald door de belastingbetaler. Ze worden gegeven tijdens de consultaties bij Kind & Gezin of in klasverband door de schoolarts of je kan hiervoor naar je huisarts gaan.

Je kan als ouder immers voor kiezen om de vaccinatie bij je vertrouwde huisarts te laten doen. Soms komen schoolgaande kinderen liever samen met mama of papa of heb je liever een voorschrift voor Gardasil 9® of heb je zelf wat vragen. Laat me liefst een week op voorhand weten dat je lang komt zodat ik indien nodig het vaccin kan bestellen mocht ik het niet meer bij mij voorradig hebben. Voor het vaccin betaal je niets. Je betaalt wel voor de consultatie. Breng je boekje of vaccinatiekaart mee als je die graag ingevuld hebt. Het vaccin wordt net als bij Kind & Gezin of CLB door mij geregistreerd in de databank ‘Vaccinnet’.

Meer info betreffende het vaccinatieschema vind je op één van de onderstaande websites:

www.zorg-en-gezondheid.be/basisvaccinatieschema

www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/vaccinaties

Vaccinaties bij (jong)volwassenen

Jongvolwassenen kunnen er zelf voor kiezen om zich tegen HPV te vaccineren. Ben je een meisje tussen 12 en 18 dan krijg je dit vaccin voor een groot stuk terugbetaald. Voor jongens is er op dit moment nog geen terugbetaling van het vaccin (maar is wel voorzien in de toekomst) en ook niet voor meisjes die 19 jaar of ouder zijn.

(Jong)volwassenen hebben om de 10 jaar een herhalingsvaccinatie tegen tetanus-difterie-kinkhoest nodig. Dit is een herhalingsvaccin van je basisvaccinaties die je als baby en nadien als kind kreeg. Deze moet je niet zelf gaan kopen bij de apotheek, ik heb deze vaccins in de praktijk in de koelkast voorradig en ze zijn gratis.

Wil je jezelf graag beschermen tegen de griep dan kan je je jaarlijks laten vaccineren.

Vanaf 65 jaar (of 50 jaar bij chronische ziektes) wordt de jaarlijkse griepprik aanbevolen alsook een vaccinatie tegen pneumokokken.

Tenslotte, iedereen die beroepshalve met voedsel in contact komt dient voor hepatitis A gevaccineerd te zijn.

Reisvaccinaties en reisadvies

Wanneer je een buitenlandse reis plant dan is dit een uitgelezen moment om je eigen vaccinatiestatus na te kijken.

Kijk eerst eens zelf welke vaccinaties je hebt gehad. Je zoekt hiervoor je vaccinatiekaartjes bij elkaar (voor vaccinaties een tijdje geleden) en kijkt in ‘Vaccinnet’ voor de meer recent gegeven vaccins. Je kan zelf in ‘Vaccinnet’ kijken via www.myhealthviewer.be/#/login

Vergelijk wat je al hebt gehad met de vaccins die je nodig hebt. Let op dat de vaccinaties volgens het correcte schema gegeven werden en niet vervallen zijn. Welke vaccins je nodig hebt kom je te weten door te kijken op de website van het Tropisch Instituut via www.itg.be.

Heb je vaccins nodig, kom dan langs voor voorschriftjes voor de vaccins zodat je de vaccins kan gaan kopen bij je apotheek. Het vaccin tegen tetanus-difterie-kinkhoest moet je niet zelf gaan kopen, dit is geen reisvaccin maar een herhalingsvaccin van je basisvaccinaties. Het is gratis en ligt gewoon bij mij in de koelkast klaar.

Zorg dat je op tijd bent om je reisvaccinaties te laten zetten. Het duurt minstens 2 weken eer een vaccin bescherming biedt. Soms heb je een herhalingsvaccinatie nodig en moet je hiervoor een tijdinterval respecteren tussen de eerste vaccinatie en de herhalingsvaccinatie. Soms is een vaccin tijdelijk niet voorradig bij de apotheek.

Kan je er niet aan uit, kom dan op raadpleging en we bekijken samen welke vaccins je gehad hebt, welke volledig waren en welke niet of vervallen zijn, welke echt nodig zijn, welke optioneel en hoeveel ze kosten.

Voorschrift gekregen voor een vaccinatie?

Heb je een voorschrift gekregen om een vaccin te kopen bij de apotheker, plan dan wanneer je wil langskomen om je prik te laten zetten. Geeft je voorschrift af bij de apotheek en vraag of het op die dag voorradig kan zijn. Boek nu je afspraak in de online agenda om het prikje te laten zetten. Net voor je afspraak ga je bij de apotheek het vaccin afhalen. Enkel in deze volgorde vermijd je dat je vaccin niet doet waar je het voor gekocht hebt.

Vaccins kunnen immers niet tegen warmte. Zeker bij warm weer gebruik je best een koelzak om het te vervoeren. Zit je in de wachtzaal en is er nog iemand voor jou aan de beurt: sta al recht en laat je vaccin zien, ik steek het even in mijn koelkast tot je aan de beurt bent. Ook vaccins die bevroren zijn, al is het maar voor enkele minuten, zijn waardeloos geworden.

Huisartspraktijk Kriekenbos | Leeuwerikenstraat 104, 3001 Heverlee | 016/400 456 | Geconventioneerd

Close Menu