De SOA consultatie

Veilig seksueel contact is seks met jouw vaste partner. Je hebt je aan het begin van jullie relatie allebei laten testen op SOA’s, elk bij zijn eigen huisarts. Je hebt nooit seks met een ander en kan elkaar hierop vertrouwen.

SOA’s of seksueel overdraagbare aandoeningen loop je op na onveilig seksueel contact. Dit kan na onveilig vaginale, anale of orale seks zijn of door het gebruik van besmette seksspeeltjes.

Condooms en glijmiddelen helpen om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen maar kunnen dit niet voor de volle 100% voorkomen. HPV infectie kan ook door virusoverdracht via huid op huid contact, zelfs al gebruik je een condoom. Ook Herpes infectie kan je niet vermijden door een condoom te gebruiken. Tegen HPV infectie bestaat er wel een vaccinatie..

Veel SOA infecties worden opgelopen tijdens gebruik van alcohol of drugs. Het niet durven praten over SOA’s en condooms met je partner of het onterechte gevoel dat jullie allebei geen SOA’s hebben, verhoogt het risico.

Wanneer laat je je best testen op SOA’s?

– Je laat je direct testen wanneer:

  • Je al enkele maanden een relatie hebt en jullie willen stoppen met de condooms
  • Je klachten, genitale blaasjes, uitscheiding, genitale wratjes of griep hebt 2 weken na een onveilig contact
  • Je bericht hebt gekregen van een vroegere partner die meldt dat hij of zij een SOA heeft
  • Je een prikaccident hebt gehad op je werk (contacteer ook onmiddellijk je arbeidsgeneesheer)
  • Je seks hebt gehad zonder toestemming

– Je laat je testen 3 weken na je laatste onveilig contact.

Drie weken na je laatste onveilig contact kan er een eerste bloedtest gedaan worden met testing op HIV en Syfilis. Beide testen moeten herhaald worden 4 tot 6 maand na het laatste onveilig contact. Ook kan je met een bloedtest je laten testen op Hepatitis B en C. Met een urinestaal of een vaginale wisser kan je je laten testen op Chlamydia en Gonokokken. Naargelang je klachten kan je je eventueel ook op Trichomonas of Herpes laten testen.

Mannen kunnen we spijtig genoeg nog niet testen op HPV infectie. Mannen die besmet zijn én wratjes hebben, daar kunnen we door de wratjes te bekijken wel de diagnose stellen maar niet alle mannen die besmet zijn hebben last van wratjes.

Vrouwen kunnen we wel op HPV testen via het nemen van een uitstrijkje. Voor dit uitstrijkje boek je een aparte afspraak in de online agenda.

– Je laat je testen 4 tot 6 maanden na je laatste onveilig contact (herhaling van je HIV en Syfilis test)

De HIV test

Bij een bloedtest waar ook HIV wordt nagekeken vraag ik je om een week later opnieuw op consult te komen om je resultaten persoonlijk op te komen halen. Ben je minderjarig, breng dan iemand mee die je kan vertrouwen, een goeie vriend of vriendin of een familielid. Resultaten van een HIV test geef ik nooit over de telefoon, niet als je negatief test en niet als je positief test.

Test je positief dan wordt je naar de HIV raadpleging in UZ Leuven doorverwezen. Hoe sneller je start met de daar voorgeschreven remmende medicatie, hoe gemakkelijker de behandeling zal verlopen. Behandeling is levenslang.